Salivin

Nyttiga, goda och tandvänliga!

Salivin är en god sockerfri sugtablett som stimulerar saliven och är skonsam mot tänderna. Äppelsyra stimulerar salivproduktionen, och xylitol motverkar uppkomst av karies och minskar antalet kariesbakterier i munhålan.

Den viktiga saliven

När munnen känns som sandpapper och tungan som läder saknar vi saliven. Saliven har till uppgift att skölja tänderna och skydda dem från karies. Saliven används också som munnens smörjmedel och gör att vi tuggar, sväljer och pratar bättre. Muntorrhet är en riktigt jobbig åkomma som gör att det känns jobbigt att prata och svälja. Maten smakar inte särskilt gott och det kan göra ont i munnen. Muntorrhet ökar dessutom risken för karies och kan ge upphov till dålig andedräkt.

Läkemedel största boven

De vanligaste orsakerna till muntorrhet är vätskebrist eller stress. Ibland kan temporär muntorrhet dyka upp när du blir nervös och ska prata. En annan stor bov är faktiskt läkemedel som har muntorrhet som en mycket vanlig biverkning. Det finns tyvärr inga direkta botemedel mot muntorrhet. Men det går att förebygga och lindra besvären. Förutan salivstimulerande sugtabletter kan du dricka mycket vatten eller mineralvatten, inte saft eller läsk.

Torr i munnen – mer än bara nervositet

Muntorrhet är en åkomma som de flesta drabbas av någon gång i livet. Vanliga symtom är svårighet att prata och svälja, problem att känna smaker, dålig andedräkt och i vissa fall infektioner i munnen. I åldersgruppen 50+ lider ca 20% av befolkningen av muntorrhet (fler kvinnor än män), men även yngre personer kan uppleva det i samband med sjukdom eller stress. Graden av problem varierar från en lättare känsla av ”klibbig mun” (då salivstimulerande alternativ kan vara aktuella) till gravare problem, s.k. xerostomi, där man ger läkemedel för att påverka salivutsöndringen. Stress och nervositet är vanliga ”vardagsanledningar” till muntorrhet. Andra, mer specifika, orsaker kan vara undernäring, vissa sjukdomar eller läkemedelsbehandling. Faktum är att muntorrhet är den tredje vanligaste biverkan av läkemedel.

Räcker det inte att dricka vatten?

Då saliv består till 99,5% av vatten (0,5% består av salter, proteiner och bakterier) kan man lockas att tro att ett glas Vatten borde vara allt som krävs för att inte förbli torr i munnen. Tyvärr är det inte så enkelt. Visst kan ett glas vatten hjälpa tillfälligtvis genom att skölja bort den torra känslan, men problemet kommer snabbt tillbaka. Bättre hjälp är en ökad salivstimulans, då saliven är munnens naturliga ”sköljmedel”.

SALIVIN Red fruit 50g

Salivin är en sockerfri sugtablett med fluor och xylitol som stimulerar salivproduktionen samtidigt som den är skonsam mot tänderna. Salivin är utvecklad och testad i samråd med tandläkare.

Läs mer

SALIVIN Peach

Salivin är en sockerfri sugtablett med fluor och xylitol som stimulerar salivproduktionen samtidigt som den är skonsam mot tänderna. Salivin är utvecklad och testad i samråd med tandläkare

Läs mer

SALIVIN Licorice

Salivin är en sockerfri sugtablett med fluor och xylitol som stimulerar salivproduktionen samtidigt som den är skonsam mot tänderna. Salivin är utvecklad och testad i samråd med tandläkare. Rekommenderad daglig dos är 15 tabletter (0,75 mg F-), vilket motsvarar 20 % av det dagliga rekommenderade intaget av fluor. Den rekommenderade dagliga dosen bör inte överskridas.

Läs mer

SALIVIN Red fruit 200g

Salivin är en sockerfri sugtablett med fluor och xylitol som stimulerar salivproduktionen samtidigt som den är skonsam mot tänderna. Salivin är utvecklad och testad i samråd med tandläkare.

Läs mer

Salivin Nordic Fresh Fläder

Salivin är en sockerfri salivstimulerande tablett sötad med stevia och berikad med vitamin C. Tabletten är effektiv mot muntorrhet och innehåller fluor och xylitol som motverkar uppkomsten av karies. Låt tabletten smälta långsamt i munnen. 15 tabletter per dag motsvarar ca 20% av rekommenderat dagligt intag av fluor. Innehåller xylitol som kan ha laxerande effekt vid överdriven konsumtion. Salivin är utvecklad och testad i samråd med tandläkare. Övrigt: Salivin är en medicinteknisk produkt klass 1. Varje tablett innehåller 0.05 mg fluor. Energivärde per tablett: ca 4 kJ/1 kcal. 15 tabletter per dag motsvarar ca 20 % av rekommenderat dagligt intag av fluor. Innehåller xylitol som kan ha laxerande effekt vid överdriven konsumtion. För vuxna och barn över 12 år. Förvaras oåtkomligt för barn. Förvaras i rumstemperatur, ej för torrt.

Läs mer

Sida 1 av 1

Här köper du våra produkter!

Visste du att..

man normalt producerar upp till 1,5 liter saliv per dygn.