Lusmedel

Lusmedel

Lusmedel är en effektiv behandling mot huvudlöss. Viktigt är att det tar bort både ägg och löss för att säkra så att man blir av med problemet.

Lusmedels effekt

När man behandlar huvudlöss är det viktigt att lusmedlet är effektivt mot både löss och ägg. Idag finns det resistenta huvudlöss i Sverige som utvecklat en motståndskraft mot lusmedel innehållande insektsgift. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet mekaniskt verkande behandlingar av huvudlöss. Dessa kväver lössen och torkar ut de varför löss inte kan bli resistenta.

Viktigt vid behandling med lusmedel är att tillräcklig mängd används samt att avsluta med noggrann luskamning efteråt. Ibland krävs också upprepning efter 7-10 dagar då ägg som kan ha överlevt den första behandlingen då har kläckts.

Exempel på effektiva medel är:

  • Spray

    En doftlös spray som tar smidigt tar bort lössen, skonsamt för hår och hårbotten.

  • Schampo

    Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med lössen, dessutom lika lätt som att tvätta håret.

  • Medel för långt hår

    Verkar i håret över natten och är milt mot hår- och hårbotten. Mycket effektivt trots sin mildhet och en behandling är tillräckligt för att döda alla löss och ägg

När man drabbats av huvudlöss är det viktigt att undersöka varje familjemedlem noggrant och alla bör behandlas samtidigt.

Varför ska man behandla med lusmedel? Löss sprider sig snabbt, när exempelvis förskolor och skolor drabbats kan det snabbt smitta flera barn. Ofta går det vidare till familjemedlemmar som i sin tur ytterligare sprider. Har man drabbats är det därför viktigt att behandla för att säkerställa så lössen snabbt försvinner.

Hur får man huvudlöss?

Huvudlöss sprids oftast via direktkontakt från huvud till huvud. Huvudlöss har ingenting med dålig hygien att göra, de trivs både i rent och smutsigt hår. De klarar sig enbart 24 timmar utanför hårbotten men har man otur kan smittan ske via indirekt kontakt om man lånar hårborste eller mössa av varandra.

Hur upptäcker man löss?

Löss är inte alltid lätta att hitta i hårbotten då de gärna gömmer sig, det kan vara enklare att hitta lusäggen som kletar sig fast på hårstråt nära hårbotten. Lusens avföring kan bilda ett svart puder som hamnar på kudde eller krage och ett annat tecken på huvudlöss kan vara en irriterande klåda i hårbotten orsakat av lusens bett.

Lättaste sättet att upptäcka löss och ägg görs genom noggrann genomkamning av håret med en luskam, gärna över ett vitt papper eller en vit handduk.