Luskam

Luskam

En luskam hjälper till att upptäcka och bli av med lössen.

Varför luskamning?

Luskamning är ett bra sätt för att se om man har fått huvudlöss men framför allt ett viktigt moment för att bli av med lössen.

När ska man luskamma?

 • När man misstänker löss

  Både löss och ägg kan vara svåra att upptäcka, när man misstänker att man drabbat av löss är därför luskamning ett bra sätt att hitta de.

 • När man behandlar med lusmedel

  Lusmedel kväver och torkar ut lössen men däremot kan äggen finnas kvar. För att säkert få bort dessa ska håret genomkammas noga efter behandling med lusmedel.

 • Som uppföljning

  För att säkerställa så att alla löss och ägg försvunnit är det bra att kamma igenom håret regelbundet.

Hur ska man luskamma?

En lus är bara 2-3 mm stor och äggen cirka 1 mm, luskammen ska därför vara tät så att man får med som många som möjligt av lössen och äggen.

För att barn inte ska uppleva det som obehagligt kan det vara bra att först borsta igenom håret för att ta bort eventuella tovor och annat. Kamma därefter noga igenom håret, kanske framför tv:n, när ni läser en saga eller under annat tillfälle då barnet slappnar av.

Börja mitt på huvudet och dela in håret i olika delar som noggrant genomkammas, var extra noga bakom öron och i nacken. Torka/skölj gärna av kammen några gånger under tiden.

Tänk på att kamma över en vit handduk eller vitt papper för att enklare upptäcka lössen och äggen.

Rengör kam och borste noggrant efteråt.

Behandling med lusmedel

För att helt ta bort lössen och ägg bör man behandla med lusmedel. Idag finns det resistenta huvudlöss i Sverige som utvecklat en motståndskraft mot lusmedel innehållande insektsgift. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet mekaniskt verkande behandlingar av huvudlöss. Dessa kväver lössen och torkar ut de varför löss inte kan bli resistenta.

Viktigt vid behandling med lusmedel är att tillräcklig mängd används samt att avsluta med noggrann luskamning efteråt. Ibland krävs också upprepning efter 7-10 dagar då ägg som kan ha överlevt den första behandlingen då har kläckts.

Exempel på effektiva medel är:

 • Spray

  En doftlös spray som tar smidigt tar bort lössen, skonsamt för hår och hårbotten.

 • Schampo

  Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med lössen, dessutom lika lätt som att tvätta håret.

 • Medel för långt hår

  Verkar i håret över natten och är milt mot hår- och hårbotten. Mycket effektivt trots sin mildhet och en behandling är tillräckligt för att döda alla löss och ägg

När man drabbats av huvudlöss är det viktigt att undersöka varje familjemedlem noggrant och alla bör behandlas samtidigt.