Löss symtom

Löss symtom

Symtomen på löss varierar, men misstänker man löss är det viktigt att se igenom håret och snabbt behandla med lusmedel för att undvika spridning.

Symtom på löss

Symtomen på löss kan vara:

 • Klåda i hårbotten, kliandet kan vara irriterande och skapa rastlöshet
 • Man kan upptäcka en lus i håret. De är 2-3 mm, grågula och nästan genomskinliga. Dock kan vara svåra att se då de ofta gömmer sig när de känner av rörelse.
 • Ett svart puder på kudde eller krage, vilket är lössens avföring.
 • Gnetter, vilket är lusens ägg och de är ungefär en millimeter, gulvita och kletar sig fast på hårstråt nära hårbotten.

Men det är inte alltid som man är medveten om lössen varför det kan var bra att exempelvis se igenom barnens hår om det går löss på förskola eller skola så att man säkerställer om barnet drabbats eller ej. Om de har löss är det viktigt att även genomsöka resterande familjemedlemmars hår.

Spridning av huvudlöss

Om man fått löss finns det stor risk att de snabbt sprider sig vidare. De tar sig vidare genom direktkontakt från ett huvud till ett annat och trivs både i rent och smutsigt hår.

Däremot är det liten risk att själva äggen förs vidare och lössen i sig klarar sig enbart 24 timmar utanför hårbotten.

Ta bort huvudlöss

Eftersom spridning sker snabbt ska man behandla med lusmedel. När man behandlar är det viktigt att lusmedlet är effektivt mot både löss och ägg. Idag finns resistenta huvudlöss i Sverige som utvecklat en motståndskraft mot lusmedel innehållande insektsgift. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet mekaniskt verkande behandlingar av huvudlöss. Dessa kväver lössen och torkar ut de varför löss inte kan bli resistenta.

Viktigt vid behandling med lusmedel är att tillräcklig mängd används samt att avsluta med noggrann luskamning efteråt. Ibland krävs också upprepning efter 7-10 dagar då ägg som kan ha överlevt den första behandlingen då har kläckts.

Exempel på effektiva medel är:

 • Spray

  En doftlös spray som tar smidigt tar bort lössen, skonsamt för hår och hårbotten.

 • Schampo

  Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med lössen, dessutom lika lätt som att tvätta håret.

 • Medel för långt hår

  Verkar i håret över natten och är milt mot hår- och hårbotten. Mycket effektivt trots sin mildhet och en behandling är tillräckligt för att döda alla löss och ägg

När man drabbats av huvudlöss är det viktigt att undersöka varje familjemedlem noggrant och alla bör behandlas samtidigt.