Löss i håret

Löss i håret

Löss i håret sprids snabbt, ofta på dagis och i skolor. Är det risk att man drabbats bör håret noggrant ses igenom och upptäcks löss ska man snabbt behandla.

Hur får man löss i håret?

Löss får man oftast genom direktkontakt från hår till hår, de klarar sig inte längre än 24 timmar utanför hårbotten. Indirekt spridning via kuddar, sängkläder och annat är därför ovanligt men vid otur kan de exempelvis spridas om man lånar mössa av varandra eller om man har gemensam hårborste.

Att man får löss har ingenting med hygien att göra, löss trivs både i rent och smutsigt hår. De finns året om och på dagis samt skolor sprids de snabbt. För att undvika fortsatt spridning är det viktigt att snabbt behandla.

Hur vet man att det är löss?

Ett tecken på löss i håret kan vara att det kliar, men ibland finns de i håret utan att de överhuvudtaget känns av.

Löss i håret kan vara svåra att upptäcka då de gärna gömmer sig vid rörelse, men de söker sig gärna till varma ställen varför man kan titta extra noga i nacken och bakom öronen. När en lus är fullvuxen är den 2-3 mm, där är lite grågul i färgen och nästan genomskinlig vilket gör att den lätt förvinner i hårets egen färg. Det kan vara lättare att se lössens ägg, gnetter, de kletar sig fast i hårstråt, är cirka en millimeter och gulvita.

Vet man att det finns risk att man drabbats, såsom om det förkommer på dagis eller skola, bör man se igenom håret. Ett effektivt sätt är att noggrant kamma igenom håret med en luskam. Gör det gärna över ett vitt papper eller en vit handduk så syns lössen och äggen enklare.

Hur behandlas huvudlöss?

När man behandlar huvudlöss är det viktigt att lusmedlet är effektivt mot både löss och ägg. Idag finns resistenta huvudlöss i Sverige som utvecklat en motståndskraft mot lusmedel innehållande insektsgift. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet mekaniskt verkande behandlingar av huvudlöss. Dessa kväver lössen och torkar ut de varför löss inte kan bli resistenta.

Viktigt vid behandling med lusmedel är att tillräcklig mängd används samt att avsluta med noggrann luskamning efteråt. Ibland krävs också upprepning efter 7-10 dagar då ägg som kan ha överlevt den första behandlingen då har kläckts.

Exempel på effektiva medel är:

  • Spray

    En doftlös spray som tar smidigt tar bort lössen, skonsamt för hår och hårbotten.

  • Schampo

    Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med lössen, dessutom lika lätt som att tvätta håret.

  • Medel för långt hår

    Verkar i håret över natten och är milt mot hår- och hårbotten. Mycket effektivt trots sin mildhet och en behandling är tillräckligt för att döda alla löss och ägg

När man drabbats av huvudlöss är det viktigt att undersöka varje familjemedlem noggrant och alla bör behandlas samtidigt.