Klåda i hårbotten

Klåda i hårbotten

Klåda i hårbotten kan bero på huvudlöss och det är viktigt att snabbt behandla med lusmedel för att stoppa spridning.

Klåda i hårbotten kan bero på löss

Om man får klåda i hårbotten kan det var ett tecken på huvudlöss. De lever på människoblod och det är saliven som lusen avger vid betten som orsakar kliandet. Klådan kan vara irriterande och skapa rastlöshet och dessutom kan kliandet skapa sår i hårbotten.

Om exempelvis barn kliar sig mycket i hårbotten eller bakom öronen kan det vara bra att söka igenom håret. Just lössen kan vara svåra att upptäcka då de kan gömma sig och ofta söka sig till varma ställena i håret såsom bakom öronen och i nacken. Lusägg kan vara enklare att hitta. De sitter på hårstråt nära hårbotten och är ungefär en millimeter långa, gulvita, klibbiga. Ett svart puder på kudde eller krage, vilket är lössens avföring, kan vara andra tecken på huvudlöss. Om lössen orsakar klåda kan man ibland också vid noggrann genomsökning se betten.

Hur får man huvudlöss?

Lössen kan snabbt sprida sig, året om, ofta på dagis och skolor.

Huvudlöss kan varken hoppa eller flyga utan de sprids nästan alltid via direktkontakt från huvud till huvud. Det finns inget samband med dålig hygien, lössen trivs både i rent och smutsigt hår.

Lössen kan enbart överleva 24 timmar utanför hårbotten men vid otur kan smittan ske via indirekt kontakt, till exempel om man lånar mössa eller hårborste av varandra.

Ta bort huvudlöss

Då löss så lätt sprider sig ska man snabbt behandla med lusmedel.

När man behandlar huvudlöss är det viktigt att lusmedlet är effektivt mot både löss och ägg. Idag finns resistenta huvudlöss i Sverige som utvecklat en motståndskraft mot lusmedel innehållande insektsgift. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet mekaniskt verkande behandlingar av huvudlöss. Dessa kväver lössen och torkar ut de varför löss inte kan bli resistenta.

Viktigt vid behandling med lusmedel är att tillräcklig mängd används samt att avsluta med noggrann luskamning efteråt. Ibland krävs också upprepning efter 7-10 dagar då ägg som kan ha överlevt den första behandlingen då har kläckts.

Exempel på effektiva medel är:

  • Spray

    En doftlös spray som tar smidigt tar bort lössen, skonsamt för hår och hårbotten.

  • Schampo

    Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med lössen, dessutom lika lätt som att tvätta håret.

  • Medel för långt hår

    Verkar i håret över natten och är milt mot hår- och hårbotten. Mycket effektivt trots sin mildhet och en behandling är tillräckligt för att döda alla löss och ägg

När man drabbats av huvudlöss är det viktigt att undersöka varje familjemedlem noggrant och alla bör behandlas samtidigt.