Huvudlöss

Huvudlöss

Huvudlöss är vanligt förekommande och det är viktigt att snabbt behandla med lusmedel för att stoppa spridning.

Hur upptäcker man huvudlöss?

Ett vanligt symtom på huvudlöss är klåda i hårbotten, men man kan ha löss utan att det kliar.

Fullvuxna huvudlöss är 2-3 mm, grågula och nästan genomskinliga. Lössen kan vara svåra att upptäcka då de gömmer sig när de känner av rörelse och söker sig gärna till varmaste ställena i håret såsom bakom öronen och i nacken. Lusägg, gnetter, kan vara enklare att hitta. De är ungefär en millimeter, gulvita och kletar sig fast på hårstråt nära hårbotten. Andra tecken på löss kan vara ett svart puder på kudde eller krage, vilket är lössens avföring.

Lättaste sättet att upptäcka löss och lössägg görs genom noggrann genomkamning av håret med luskam över ett vitt papper eller en vit handduk.

Hur får man huvudlöss?

Huvudlöss sprids oftast via direktkontakt från huvud till huvud och de kan varken hoppa eller flyga. Huvudlöss har ingenting med dålig hygien att göra utan de trivs både i rent och smutsigt hår.

Lössen överlever bara 24 timmar utanför hårbotten varför spridning via sängkläder och annat är ovanligt. Men har man otur kan smittan ske via indirekt kontakt, exempelvis om man lånar hårborste eller mössa av varandra.

Löss förekommer året om och sprider sig snabbt på skolor och dagis, därför bör behandling ske så snabbt man upptäcker att man drabbats.

Hur behandlas huvudlöss?

När man behandlar huvudlöss är det viktigt att lusmedlet är effektivt mot både löss och ägg. Idag finns resistenta huvudlöss i Sverige som utvecklat en motståndskraft mot lusmedel innehållande insektsgift. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet mekaniskt verkande behandlingar av huvudlöss. Dessa kväver lössen och torkar ut de varför löss inte kan bli resistenta.

Viktigt vid behandling med lusmedel är att tillräcklig mängd används samt att avsluta med noggrann luskamning efteråt. Ibland krävs också upprepning efter 7-10 dagar då ägg som kan ha överlevt den första behandlingen då har kläckts.

Exempel på effektiva medel är:

  • Spray

    En doftlös spray som tar smidigt tar bort lössen, skonsamt för hår och hårbotten.

  • Schampo

    Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med lössen, dessutom lika lätt som att tvätta håret.

  • Medel för långt hår

    Verkar i håret över natten och är milt mot hår- och hårbotten. Mycket effektivt trots sin mildhet och en behandling är tillräckligt för att döda alla löss och ägg

När man drabbats av huvudlöss är det viktigt att undersöka varje familjemedlem noggrant och alla bör behandlas samtidigt.