Hur ser löss ut?

Hur ser löss ut?

Lössens utseende gör att de kan vara svåra att hitta, dessutom har de en benägenhet att gömma sig.

Huvudslöss utseende

Hur löss ser ut är en fråga som ofta dyker upp när man misstänker att man drabbats. Luskroppens utseende är lite platt och avlångt, de har små klor med vilka de griper sig fast i hårstråt och de har tre ben framtill. En fullvuxen lus är 2-3 mm, grågula och nästan genomskinliga varför de lätt kan smälta in i håret, men lössen blir lite mörkare just när de ätit blod.

Många gånger är dessutom lössen svåra att hitta då de vid rörelse gärna gömmer sig, ofta finner man de i varma ställen på hårbotten som bakom öron och i nacken.

Lusäggens, gnetters, utseende liknar millimeter stora droppar, de är gråvita i färgen och kletar sig fast i hårstråt nära hårbotten.

Hur överlever löss?

En huvudlus lever på blod och klarar sig bara 24 timmar utanför hårbotten.

Lössens spridning

Eftersom lössen inte har vingar kan de inte flyga utan sprider sig vidare genom direktkontakt, ofta från ett huvud till ett annat. Indirekt kontakt är ovanligt men en liten risk finns att de kan sprida sig vidare med hårborstar och mössor.

Hur upptäcker man löss?

Lusens utseende och benägenhet att gömma sig innebär att de kan vara svåra att upptäcka, lusäggen är lättare att direkt se i håret. Lusens bett kan orsaka klåda vilket kan vara en anledning till att man upptäcker löss i håret och man kan också få som ett svart puder på krage och kudde, pudret är lusens avföring.

Om man misstänker löss är det bra att noga kamma igenom håret med en luskam. Gärna över något vitt såsom en handduk eller ett papper.

Hur behandlas huvudlöss?

När man behandlar huvudlöss är det viktigt att lusmedlet är effektivt mot både löss och ägg. Idag finns resistenta huvudlöss i Sverige som utvecklat en motståndskraft mot lusmedel innehållande insektsgift. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet mekaniskt verkande behandlingar av huvudlöss. Dessa kväver lössen och torkar ut de varför löss inte kan bli resistenta.

Viktigt vid behandling med lusmedel är att tillräcklig mängd används samt att avsluta med noggrann luskamning efteråt. Ibland krävs också upprepning efter 7-10 dagar då ägg som kan ha överlevt den första behandlingen då har kläckts.

Exempel på effektiva medel är:

  • Spray

    En doftlös spray som tar smidigt tar bort lössen, skonsamt för hår och hårbotten.

  • Schampo

    Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med lössen, dessutom lika lätt som att tvätta håret.

  • Medel för långt hår

    Verkar i håret över natten och är milt mot hår- och hårbotten. Mycket effektivt trots sin mildhet och en behandling är tillräckligt för att döda alla löss och ägg

När man drabbats av huvudlöss är det viktigt att undersöka varje familjemedlem noggrant och alla bör behandlas samtidigt.