Gnetter

Gnetter

Gnetter kallas de ägg som huvudlöss lägger, då de utvecklas till löss är det lämpligt att snarast avlägsna dem.

Vad är gnetter?

Gnetter är de ägg som huvudlöss lägger. De är ungefär en millimeter, gulvita och kletar sig fast på hårstråt nära hårbotten. En honlus lägger upp till tio ägg per dag, efter en dryg vecka har det utvecklats en nymf/larv vilken 10-12 dagar senare har vuxit till en huvudlus som senare kommer att lägga nya ägg.

Hur upptäcker man gnetter och huvudlöss?

Många gånger är gnetter enklare att upptäcka än själva huvudlössen som gärna gömmer sig när de känner av rörelse. Andra tecken på löss kan vara svart puder på kudde eller krage, vilket är lössens avföring. Ett vanligt symtom på huvudlöss är klåda i hårbotten orsakat av lusens bett.

Bästa sättet att upptäcka gnetter och löss är noggrann genomkamning av håret med en luskam över ett vitt papper eller en vit handduk.

Hur får man gnetter/huvudlöss?

Äggen i sig sprids sällan, det gör däremot huvudlössen och då oftast genom direktkontakt från huvud till huvud. När man får löss har det ingenting med dålig hygien att göra då de trivs både i rent och smutsigt hår.

Utanför hårbotten överlever löss bara 24 timmar varför spridning via sängkläder och annat är ovanligt men har man otur kan smittan ske exempelvis om man lånar hårborste eller mössa av varandra.

I hårbotten har lössen en livstid på ungefär sex veckor, under denna tid kan en hona lägga 150-300 ägg, så om inte löss eller gnetter upptäcks i tid kan man snabbt ha spridning.

Hur behandlar man gnetter och löss?

När man behandlar med lusmedel är det viktigt att det är effektivt mot både löss och ägg. Idag finns resistenta huvudlöss i Sverige som utvecklat en motståndskraft mot lusmedel innehållande insektsgift. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet mekaniskt verkande behandlingar av huvudlöss. Dessa kväver lössen och torkar ut de varför löss inte kan bli resistenta.

Viktigt vid behandling är att tillräcklig mängd används samt att avsluta med noggrann luskamning efteråt. Ibland krävs också upprepning efter 7-10 dagar då ägg som kan ha överlevt den första behandlingen då har kläckts.

Exempel på effektiva medel är:

  • Spray

    En doftlös spray som tar smidigt tar bort lössen, skonsamt för hår och hårbotten.

  • Schampo

    Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med lössen, dessutom lika lätt som att tvätta håret.

  • Medel för långt hår

    Verkar i håret över natten och är milt mot hår- och hårbotten. Mycket effektivt trots sin mildhet och en behandling är tillräckligt för att döda alla löss och ägg

När man drabbats av huvudlöss är det viktigt att undersöka varje familjemedlem noggrant och alla bör behandlas samtidigt.