Utslag på barn

Utslag på barn kan vara tecken på torr hud eller eksem. Båda är vanligt förekommande och kan klia mycket. För att lindra och förebygga är det viktigt att behandla med mjukgörande krämer.

Det är inte ovanligt att barn får utslag och det finns dessutom många olika typer av utslag. Är du osäker på vad som orsakar de ska du kontakta vården. Om barnet har fått röda och kliande utslag är det sannolikt ett tecken på att huden är torr eller att barnet fått eksem. Klådan kan då vara jobbig och ofta som mest irriterande när barnet ska sova.

Symtom vid torr hud är bland annat klåda, irriterad, rödflammig hud samt stramande och fjällande hud. Eksem är en inflammatoriskt och kronisk hudsjukdom som kan se olika ut beroende på barnets ålder. På små barn startar det ofta på kind, bål, armar och ben medan det större barnet oftast får det i böjvecken.

Vad orsakar torr hud och eksem?

Oavsett om utslagen beror på torr hud eller eksem så kan det finnas flera anledningar till varför de uppstår. En orsak kan vara ärftlighet, man vet att om någon förälder har anlag för torr hud eller eksem så ökar risken för att deras barn också får det.

En annan orsak kan vara det kalla klimatet, eftersom kyla torkar ur huden och torr luft gör att fukten i huden avdunstar.

Det är viktigt att tänka på är att just torr hud kan vara en direkt orsak till eksem.

Hur ska man behandla barnets utslag?

Om utslagen på barnet beror på torr hud är det viktigt att behandla med mjukgörande kräm för att undvika fortsatta besvär och minska risken för eksem. Försök att hålla barnet symtomfri så länge som möjligt genom att smörja in regelbundet och hålla huden mjuk. Det gör man för att lindra klådan, men också för att minska risken för nya eksem.

Det är viktigt att smörja med en riklig mängd för rätt få effekt, smörj så mycket som barnets hud kan ta upp utan att kännas kladdig. Man kan också tänka på att använda produkter som är särskilt anpassade för just barn med torr hud eksem.

Så här tar du hand om ditt barns torra hud/eksem:

  • Smörj 2-3 ggr per dag
  • Använd mjukgörande krämer med glycerol, både under besvärliga och lugna perioder
  • Komplettera med kräm som är extra fet, på särskilt utsatta eller mycket torra partier, eller om du helt enkelt föredrar en fetare kräm
  • Vid eksemutbrott behöver man dämpa inflammationen, antingen med en hydrokortisonkräm eller kortisonfria alternativ. På apoteket finns t.ex kortisonfria alternativ för behandling av barneksem
  • Tänk på att även använda kroppsrengöring som är mild, skonsam och återfuktande för barnets hud. Undvik vanlig tvål då den kan torka ut huden
  • Om ditt barn inte blir bättre av behandlingen eller om eksemet vätskar sig och får gula blåsor, vilket är tecken på bakterieinfektion, ska du kontakta vården