Torr hud hos barn

Torr hud hos barn är mycket vanligt och bör behandlas för att inte leda till eksem.

Man uppskattar att vart fjärde barn i Sverige har torr hud. Det kan vara väldigt besvärande för barnet då minsta småsak skaver och kliar, ofta irriterar det som mest när barnet ska sova. Eftersom torr hud dessutom kan leda till eksem är det viktigt att behandla snabbt och effektivt.

När huden blir torr försämras hudbarriären och hudens naturliga fuktighet avdunstar. Samtidigt avtar talgproduktionen och det skyddande fettskiktet på hudens yta tunnas ut. Den ömtåliga huden har ett sämre skydd mot bakterier, virus, allergiframkallande (allergener) och irriterande ämnen, vilket ökar risken för eksem.

Symtom vid torr hud:

 • Klåda
 • Torr och fjällande hud, särskilt på armbågar, knän, smalben, händer och fötter
 • Irriterad och rödflammig hud
 • Huden stramar
 • Torrsprickor

Vad orsakar torr hud?

Det finns olika anledningar till att barn får torr hud. En orsak kan vara ärftlighet, om exempelvis någon av föräldrarna har torr hud så ökar risken att även deras barn drabbas. En annan orsak kan vara det kalla och torra nordiska klimatet då vinterkylan torkar ut huden och det torra inomhusklimatet vintertid bidrar till att fukten i huden avdunstar.

För att förebygga torr hud ska man se till att barnet har varma och torra kläder på sig och det är extra viktigt att smörja in barnets hud regelbundet under vintertid eller när man vistas i kallt klimat.

Hur ska man ta hand om barnets torra hud?

Det är viktigt att behandla barnets torra hud för att undvika fortsatta besvär och risken för eksem.

Här är några enkla tips om barnet har torr hud:

 • Smörj in barnet med mjukgörande kräm 1-2 ggr per dag
 • Komplettera gärna med en fet kräm på extra torra utsatta områden
 • Bada eller duscha inte barnet för ofta, i normala fall räcker det med 1-2 gånger i veckan och däremellan kan man tvätta underliv, under armar, fötter mm.
 • Använd ljummet hellre än varmt vatten vid dusch eller bad
 • Tänk på att undvika vanlig tvål eftersom det kan vara uttorkande för huden. Använd istället kroppsrengöring som är mild, skonsam och återfuktande för huden. På apoteket finns rengöringsprodukter som är särskilt utvecklade för just barn med torr och känslig hud
 • Klappa huden torr med handduken istället för att gnugga

För att förebygga och lindra torr hud behöver man hålla barnets hud mjuk, vilket man kan göra genom att smörja med mjukgörande krämer. Det är dessutom viktigt att smörja med en riklig mängd för att få rätt effekt, smörj så mycket som barnets hud kan ta upp utan att den känns kladdig.

Barns hud är känslig och för att barn ska acceptera att bli insmorda dag efter dag är det viktigt att krämen inte kladdar eller svider. En mjukgörande kräm som innehåller glycerol, som är en mild, effektivt återfuktande ingrediens, kan då vara lämpligt att använda.

Kom ihåg att regelbundet smörja in och vårda barnets hud för att undvika återkommande besvär.