Olika typer av barneksem

Det finns flera olika typer av eksem som kan drabba barn, men oavsett vilken typ av eksem är det viktigt att behandla för att lindra och förebygga besvär.

Vad är barneksem?

Eksem är en inflammation i huden. De flesta barn kommer att växa ifrån problemet men en del kommer att ha eksem från och till resten av livet.

Olika typer av barneksem:

 • Atopiskt eksem

  Den vanligaste formen av eksem hos barn och som förekommer i alla åldrar, men debuterar oftast före ett års ålder. Spädbarn brukar få besvären på kinder och i blöjregionen medan större barn ofta får problem i böjvecken. Tonåringar däremot får ofta besvär på andra hudområden, t ex händer, hals, ansikte eller hårbotten. Eksemet kan vara besvärande för barnet då det ofta ger mycket klåda.

 • Seborroiskt eksem

  Kallas också för mjälleksem och förekommer i alla åldrar, just hos barn ofta under de första levnadsmånaderna. Det ser ofta ut som feta mjäll och skorpor och kommer i hårbotten, ansikte, blöjområdet eller i ljumskarna. Seborriskt eksem är ofta ärftligt. Det orsakar inte klåda varför barnet ofta är välmående.

 • Allergiskt kontakteksem

  Uppstår om huden har varit i kontakt med ett ämne man är allergisk mot såsom metaller, parfym, konserveringsmedel, hårfärg, plast eller gummi. Nickel kan ge eksem på huden under en jeansknapp eller på örsnibbar om man har hål i öronen.

 • Icke-allergiskt kontakteksem

  Kallas även irritationseksem och uppstår när hudbarriären skadas till följd av kontakt med vatten, rengöringsmedel, kemikalier, kyla eller mekanisk nötning av huden. Handeksem är oftast ett irritationseksem.

 • Hur ska man behandla barnets eksem?

  Om barnet har tendens till att få eksem är det viktigt att regelbundet smörja med mjukgörande kräm för att hålla huden mjuk. Dels för att dämpa eventuell klåda men också för att mjuka upp huden och minska risken för nya eksem.

Hur ska man behandla barnets eksem?

Om barnet har tendens till att få eksem är det viktigt att regelbundet smörja med mjukgörande kräm för att hålla huden mjuk. Dels för att dämpa eventuell klåda men också för att mjuka upp huden och minska risken för nya eksem.

Barns hud är känslig och för att barn ska acceptera att bli insmorda varje dag är det viktigt att krämen inte kladdar och svider. Därför bör man använda en kräm som är särskilt utvecklad eller lämpliga att använda på just barn med torr hud och eksem. Det är dessutom viktigt att smörja med en riklig mängd för rätt få effekt, smörj så mycket som barnets hud kan ta upp utan att den känns kladdig.

Så här behandlar du om ditt barns eksem:

 • Smörj 2-3 ggr per dag
 • Använd mjukgörande krämer med glycerol, både under besvärliga och lugna perioder för att behandla torr och känslig hud
 • Komplettera med kräm som är extra fet, på särskilt utsatta eller mycket torra partier, eller om du helt enkelt föredrar en fetare kräm
 • Vid eksemutbrott behöver man dämpa inflammationen, antingen med en hydrokortisonkräm eller kortisonfria alternativ. På apoteket finns t.ex kortisonfria alternativ för behandling av barneksem
 • Tänk på att använda kroppsrengöring som är mild, skonsam och återfuktande för barnets hud, istället för att använda vanlig tvål som kan torka ut huden.
 • Om barnet har seborroiskt eksem kan babyolja vara lämplig att smörja in med för mjuka upp
 • Om ditt barn inte blir bättre av behandlingen eller om eksemet vätskar sig och får gula blåsor, vilket är tecken på bakterieinfektion, ska du kontakta vården