Bebisens hud

Bebisens hud är viktig att vårda extra försiktigt för att bevara dess naturliga mjukhet och för att inte utsätta den för retning.

Vårda bebisens hud milt

Den nyfödda bebisen känner av omvärlden mycket genom sin hud. Bebisens hud är dessutom mycket tunnare än hos en vuxen person och därigenom extra ömtålig. Därför är en av de viktigaste uppgifterna i början att hålla din bebis hud mjuk och ren för att bevara hudens känsliga skydd. Man skall också tänka på att vårda så milt som möjligt för att inte utsätta den för retning.

Tvätta och bada bebisen

Bebisen bör inte bada för ofta eller utsättas för onödiga ämnen som exempelvis tvål. Man kan tvätta huden med babyolja eller annan mild rengöring anpassad för bebisar och vid bad även tillsätta babyolja i vattnet.

Bebisens hud kan lätt bli irriterad, framför allt i hudveck som lätt blir varma och fuktiga såsom under hakan, i ljumskar, bakom öron och i armhåla. Var extra försiktig med dessa ställen genom att tvätta och torka varsamt samt låta de luftas ofta.

Bebis med torr hud

Den nyfödda bebisens hud kan verka torr och fjällar ofta. Det är helt normalt och kommer att gå över av sig själv efter någon vecka.

På vintertid kan bebisens hud bli lite torrare eftersom det är kallt och torrt i luften. Det är då extra viktigt att smörja in med en återfuktande kräm som är lämplig att använda på små barn, gärna i samband med bad. Komplettera med en fet kräm på extra torra och utsatta områden.

Skulle bebisens hud vara mycket torr och irriterad så kontakta BVC för vidare råd.

Röd rumpa på bebisen

Det är vanligt att bebisen blir röd i blöjregionen. Tänk på att byta blöja ofta, lufta och vid behov smörja in med en salva som skyddar och återfuktar, exempelvis zinkkräm.