Babyolja

Babyolja mjukgör och skyddar bebisens hud mot uttorkning.

Vad är babyolja?

Babyolja rekommenderas för bebisens hudvård, både vid rengöring och som återfuktning. Babyolja har många användningsområden och är även lämplig för större barn och vuxna.

Varför är babyolja bra för bebisen?

Bebisens hud är mycket tunnare än hos en vuxen person och därigenom extra känslig för retning. När man vårdar bebisens hud är det därför bra att använda produkter som är utvecklade just för den ömtåliga huden. Produkterna bör vara milda och återfuktande. Dessutom vill många föräldrar vara trygga med att de inte utsätter bebisen för onödiga tillsatser. På apoteket finns babyolja som är fri från konserveringsmedel, färgämnen och parfym.

Hur använder man babyolja?

Babyolja kan ha flera olika användningsområden, alla med syfte att behålla bebishudens naturliga mjukhet.

 • Rengöring

  När man tvättar bebisen skall man tänka på att inte riskera att huden torkas ut. Babyolja är därför ett lämpligt alternativ att använda vid rengöring, med eller utan vatten. Bebisar skall inte bada för ofta då det kan vara uttorkande. När ni badar bebisen så tillsätt babyolja i badvatten för en både rengörande och mjukgörande effekt.

 • Massage

  Babymassage är ett rofyllt sätt att skapa närhet med barnet. För att få extra mjuk beröring passar babyolja bra att massera med.

 • Behandling av skorv

  De flesta bebisar får skorv i hårbotten och ibland även i ögonbrynen. Skorv är feta mjäll eller flagor och under de kan huden vara röd och lätt irriterad. Skorv försvinner ofta av sig själv men det kan ta tid. Om man själv vill få bort lindrigare skorv kan man smörja in hårbottnen på kvällarna med barnolja och lätt kamma igenom med en finkam morgonen efter.

  När man använt babyolja kan det vara bra att tänka på att bebisen kan bli lite hal, varför man ska vara extra försiktig när man exempelvis bär barnet.

 • Naturligtvis kan man använda babyolja även till större barn och vuxna.

  Ett bra tips kan vara att använda babyoljan som mild rengöring istället för tvål och att ha den i badet. Babyolja är även lämplig som återfuktning efter duschen, smörj då in när huden fortfarande är våt och klappa huden torr med handduk. Man kan också använda babyolja på ställen där huden är extra torr samt som sminkborttagning och för massage.